Na 2 pizzy budete potřebovat tyto suroviny
- 150g hladké mouky
- 150g polohrubé mouky
- 1.5 dl teplé vody
- 2 cl oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžíčky cukru (krystal)
- 15g droždí
Droždí zalejte troškou teplé vody, přidejte cukr a trošku rozmělněte. Po pár minutách by měl v misce vzniknout krásný kvásek. Do větší mísy si dejte všechnu mouku, přidejte kvásek a zbytek surovin. Vše dobře zamíchejte a udělejte těsto, těsto se nesmí lepit a musí být vláčné (tzn. že by se nemělo trhat). Bude možná potřeba poměry lehce doladit, protože není mouka jako mouka a není olej jako olej. Pokud by se Vám tedy těsto lepilo, přidejte trošku mouky, pokud by se trhalo, dejte trošku oleje. Právě díky vláčné konzistenci jsou italští kuchaři schopní těsto vytahovat (místo válení) a různě s ním žonglovat. Necháme těsto pů hodiny odpočinout, poté rozdělíme na části a vyválíme, placky by měly být kulaté a pouze několik milimetrů tlusté. Snažte se prostě vyválet na co nejtenší, těsto by se Vám nemělo lepit, takže by to mělo jít poměrně lehce. Pokud chcete u pizzy zvýšené okraje, musíte placku ručně vytahovat.
Na vrch pizzy dame suroviny podle toho, jakou pizzu chceme dělat. Takový základ se nazývá Sugo (někde můžete najít název pomodoro). Jde vlastně o svařená rajčata s česnekem, většinou se používají loupaná rajčata z plechovky, pro jejich výraznější chuť a barvu, nakrájejte je, dejte na rozpalený olivový olej a nechte zredukovat. Přidejte česnek a rovnou můžete přidat nějaké bylinky (bazalku, oregano). Vzniklou omáčkou potřete vrch těsta, pokud přidáte mozarellu a čerstvou bazalku, dostanete pizzu Margaritta.
Celou pizzu pak dáváme do trouby na maximální teplotu, nebojte se toho, myslete na to že pizza se dělá 3-5 minut, poznáte to tak že vám začnou hnědnout okraje. Poté těsto nakrájíme na 6 nebo 8 dílů a vychutnáme si :)
Pokud byste si pizzu raději objednali, můžete využít rozvozu ve vašem městě:
Praze, Brno, Olomouc, Plzeň, Ostrava, Chomutov, Most, Liberec, Pardubice.
Nově i na rozvoz pizzy na Slovensku - Bratislava
Diskuse