Kde nakoupit asijské suroviny
V Praze to máme velmi jednoduché. Kromě obřího vietnamského tržiště SAPA, máme spoustu dalších malých obchůdků např. Asia Food. V Brně pak doporučuji vietnamskou tržnici na Olomoucké ulici.
Jaké suroviny nakoupíme
- 1ks (1-2cm) galangalu - takový červený zázvor
- 3stonky citronové trávy
- 1ks limetky
- 1ks (1-2cm) zázvoru
- 1balení chlazených krevet
- 1balení sladkých cherry rajčátek
- 6ks kafírových listů - klidně sušených
- 2p.lžíce rybí omáčky
- 6ks chilly papriček
- kuřecí vývar
- 2lžíce chilly pasty Tom YUM nebo Prika Pao
- na posypání koriandr a chilly paprička
A jak správně to celé připravit
Polévku děláme ve velkém Woku. Rozpálíme chilly pastu a na hrubo nakrájenou šalotku. Šalotku nenecháváme zhnědnout, ale jen rozvonět v chilly pastě. Po rozvonění pasty zalijeme kuřecím vývarem a do něho naházíme papričky,nakrajený zázvor, galangal, kafirové listy, citronovou trávu (stonek nakrájený na třetiny a rozbitý paličkou pro uvolnění většího aroma) a rajčátka nakrájená na poloviny. Pováříme cca 10min až to bude všechno krásně vonět.
Přidáme krevety, buď celé nebo oddělené hlavy a očištěná, olopaná tělíčka. Dáme palévce dalších 10minut a dochutíme. V asii se prakticky nesolí, ale přidává rybí omáčka. Takže přidáme cca 2 polévkové lžíce rybí omáčky (dle slanosti vývaru) a okyselíme vymačkanou limetou. Polévka má být výrazně citronové nakyslá, červená a palivá.
Při servírování posypeme nakrájeným, čerstvým koriandrem a nakrájenou chilly papričkou.
Doubrou chuť!
Diskuse