Rum je destilát z cukrové třtiny. Destilace probíhá přímo z cukrové z třtiny nebo z polotovaru, z melasy. Procenta alkoholu začínají na 38% a končí z pravidla na 80%
Slabší rumy by měli být nazývány likéry a často jsou doplněny sladkými šťávami.
Něco krátce o tom jaký rum pijeme
Dříve než rum ochutnáme je nutné vědět, jaký rum budeme pít. Rozdělení rumů není jednoduché, ale nejběžněji se rumy dělí na bílé, zlaté, černé, spiced a overprooved.
Zatímco bílé rumy a overprooved (více alkoholové) pijeme často jako přísady v koktejlech, rumy zlaté, ale i černé si vychutnáme čisté ve sklenici.
Kromě tohoto základního rozdělení je důležitých ještě několik základních faktorů. Ty by se dali shrnout do věty: V jakému sudu, jak dlouho a s jakými příměsemi zrál.
Láhev
Pijeme i očima a proto první čím se pokocháme a co nás navnadí je láhev. Věnujte ji pozornost, ale také se nenechte oklamat. Zkuste levný rum přelít do láhve prémiového a dát si slepou ochutnávku. Uvidíte jak moc láhev udělá.
Rum ve skleničce
Která sklenička je ta pravá? Pravidlo neexistuje. Je vhodné mít rozšířený základ skleničky, aby měl rum možnost se rozvonět po co největší ploše. Se stopkou nebo bez, na to nezáleží.
V Karibiku je pravidlo, že rum naléváme do skleničky opláchnuté nedbale vodou. Kapky vody rum rozvoní a dokáží zázrak.
Na rum se zahledíme proti světlu a ve sklenici promícháme a hluboce přičichneme. Nebojte se ponořit nos do skleničky. Můžeme pak očichat rum každou nosní dírkou zvlášť. Budete překvapeni různými čichovými vjemy.
První chuť, rumové tělo
Už se těšíme a rumu se napijeme. Žádné "A do dna!" nebo bojácné usrknutí. Přirozeně se napijeme a rum poválíme na patře. Ucítíme spousty chutí a pak rum polkneme. Ucítíme alkoholovou "pecku" v ústech a další příliv chutí a to se dostáváme k ocasu.
Ocásek, dochuť
Po polknutí začíná další vlna chutí a rum pomalu ustupuje. Někdy je ústup příjemný a máte velmi příjemný pocit v ústech. Někdy cítíte, že Vám něco v rumové ocase vadí.
- Více o rumech najdete na orumu.cz
- Recenze rumů na webu rumrecenze.cz
- Hodnocení nejlepších rumů pak najdete přehledně zpracované na webu Arecenze.cz
Diskuse