Nevím, jak u vás, ale u nás to letos bylo špatné. Kůrovec zničil většinu lesů a vlastně jsme byli rádi, že jsme něco vůbec našli. Ale není to tak všude a věřím, že vám se podařilo najít krásných hřínků víc. Co s nimi?
Sušení
Je moje oblíbená metoda, protože zabere málo místa. Hlavně v mrazáku, který máme věčně plný. Hříbky očistíme a pokrájíme na tenké asi 1mm široké plátky a poskládáme na síto (něco jako síť do okna) a dáme sušit na balkon. Můžeme je taky poskládat na noviny, ale tady je třeba hlídat, abychom noviny pravidelně měnili a hřiby nám nezplesnivěly. Až budou zcela suché, dáme do sklenic a do spíže. Hlídáme, aby se k nim nedostalo vlhko. Pak by mohly začít plesnivět.
Zamrazit
A teď se dostáváme k mražení. Hřiby očistíme, pokrájíme na asi půlcentimetrové kousky, vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme asi půl hodiny. Často mícháme. Necháme vychladnout a vychladlé můžeme nasáčkovat a dát do mrazáku. Nasáčkujeme si podle potřeby.
Diskuse