Co je to kaki?
Kaki je plod stromu Tomel japonský (Diospyros kaki). Vypadá trochu jako tvrdé oranžové rajče. Čím je oranžovější a měkčí, tím je zralejší.
Proč jíst kaki?
Protože, nejen, že je chutné (připomíná broskev nebo meloun?), ale je i velice zdravé. Obsahuje mnoho vitamínů (vit. C, betakaroten), minerálů (vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo).
Navíc posiluje imunitní systém, pomáhá proti stresu a podporuje metabolismus.
Jak jíst kaki?
Nekupujeme otlačené kaki. Pořádně jej před nákupem zkontrolujte.
Tvrdé kaki není ještě dozralé. Je třeba ho nechat dozrát při pokojové teplotě. Konzumuje se měkké.
Pokud chceme být opatrnější (hlavně z hlediska ošetřujících pesticidů), můžeme ho sloupnout ze slupky a pak nakrájet na měsíčky. Dá se jíst ale i se slupkou.
Diskuse